VEFK

A Veszprémi Egyetemi Falmászó Klub 1992-ben alakult. Kezdetben Kupán Ádám, majd Baczoni András felügyelete alatt működött klubunk. 2003-ban Somogyi Balázs vette át a mászóklub vezetését, majd 2005 szeptemberétől Horváth Szabolcs, akit 2007 szeptemberében Botlik Dezső és Kakasi Balázs váltott. 2009 februárjától Kakasi Balázs töltötte be a vezetői tisztséget Selmeczy Géza segítségével. 2013-tól ismét Somogyi Balázs és Selmeczy Géza irányítja a klubot. 2019 óta egyedül Selmeczy Géza végzi a vezetői feladatokat.

2023 elején sajnos el kellett bontsuk a Munkacsarnokban jól megszokott mászófalunkat, úgyhogy átmenetileg nem rendelkezünk saját mászófallal. 

Jelenleg szerdánként 19:00-től edzünk a Liget Boulderben. Fontos hogy a jegyét/bérletét mindenki magának állja! Természetesen nem kell pontosan érkezni, az edzés ilyen szempontból kötetlen, de aki igényli azoknak szívesen magyarázunk, segítünk. A többi napon nincs fixált időpont. 

A klub alapvető célja a VESC (Veszprémi Egyetemi Sport Club) és a Pannon Egyetem Testnevelés Tanszékének keretein belül a falmászás sportág, a falmászóélet működtetése. Mivel a Falmászó Klub a Testnevelési és Sport Intézet keretein belül működik, ezért az edzés alkalmakon mi is adunk testnevelés aláírást. Tagdíjat viszont a korábbi évektől eltérően és a jelenlegi helyzetre való tekintettel jelenleg nem szedünk. Az edzések a nem fizetős helyszíneken (pl. Betekints-völgy) ingyenesek.

Feladatunknak tekintjük a közösség formálását is, ezért az edzések tartása mellett több más programot is rendezünk. Ilyenek a közös túrák, hegymászások és kirándulások, a mászások hazai és külföldi sziklákon, vetítések és élménybeszámolók tartása, és természetesen a kihagyhatatlan közös bulik. Ezen kívül több alkalommal színesítettük fal-, épület- és rekeszmászással egyetemi és civil rendezvények programját.

A tehetségesebb mászóinknak megteremtjük a lehetőséget a továbblépésre. 2005-től lehetőség szerint minden év júliusában részben önerőből, részben VESC forrásból két-két személyt küldtünk el a MAHOE által szervezett alapfokú sziklamászó tanfolyamra, a Csobánka mellett található Oszoly sziklára. Ők az Alapfokú Tanfolyam elvégzése után a Falmászó Klub keretein belül edzőként dolgoznak tovább.

Mivel a Veszprémi Egyetemi Falmászó Klub tagjai jórészt a Pannon (Veszprémi) Egyetem hallgatói közül kerül ki, akik az egyetem elvégzése után legtöbb esetben elhagyják a várost, ezért törvényszerű, hogy a tagság időről-időre kicserélődik. A jelenlegi közösség alapja 2005 őszétől kezdett kialakulni, ugyanis az ezt megelőző években jópár meghatározó tag fejezte be az Egyetemet, hagyta el a várost.

A 2021-es és a korábbi évek

Habár az elmúlt években nem készítettünk részletes összefoglalókat, a Klub folyamatosan és zavartalanul működött az elmúlt időszakban is.

Ez idő alatt több fejlesztés is történt a mászófalon, több falrészt felújítottunk, az elöregedett paneleket rétegelt lemezre cseréltük és új fogásokat, idomokat vásároltunk, ezen kívül a mászáshoz szükséges új eszközöket és felszerelést szereztünk be (beülők, karabinerek, biztosító eszközök, stb.).

Új edzők csatlakoztak a VEFK edzőinek táborába. Az újonnan csatlakozók részben a VEFK (és VESC) anyagi segítségével sikeresen végezték el az Alapfokú hegymászó tanfolyamot és azóta edzői minőségben is találkozhattok velük az edzéseken.

Az elmúlt években a 2020-as évet kivéve minden évben megrendezésre került a nagy népszerűségnek örvendő Mikulás Boulder Kupa versenyünk. Idén december 3.-án kerül megrendezésre a XIV. Mikulás Boulder.

A 2020-as évben a pandémiás időszak alatt sajnos a Munkacsarnok is több más sportlétesítménnyel egyetemben kényszerűen zárva tartott. Azonban amint a lehetőségek és az aktuális szabályozások engedték az edzések újra indultak, kezdetben csak a versenymászó engedéllyel rendelkezők részére.

Időközben létrehoztuk a VEFK-SE-t, és beléptünk az MHSSZ-be mint tagszervezet így lehetőség nyílt a VEFK keretein belül is a versenymászó engedélyek kiváltására. Jelenleg is több igazolt versenymászója van a Klubnak.

A VEFK azonban továbbra is a VESC (Veszprémi Egyetemi Sport Club) tagszervezeteként működik és alapvető feladatunknak tekintjük elsősorban az egyetemi hallgatók számára biztosítani a falmászás lehetőségét, amelyért cserébe testnevelés aláírást adunk. A mászóink közül többen indulnak a hazai és nemzetközi versenyeken is (Európai Egyetemi Játékok (EEJ)) több-kevesebb sikerrel.

Idén szeptemberben újra elindultak az edzések, immár korlátozások nélkül, így újra fogadunk minden mászni vágyó hallgatót és "külsőst" is.

 A 2013-as év

Minden év szilveszterrel és Fru névnapjával kezdődik, így mindenképp meg kell említeni, hogy 4 vagy 5 évnyi szilveszteri buli után megtört a tradíció, hiszen nem a megszokott VEFK albiban szilvesztereztünk - részben mert elköltöztünk - hanem Soma és Anikó szép új házában vendégelte meg a VEFK-et, mely így házavató bulival egybekötött, sokak számára emlékezetes party volt.

Ez az év nagy veszteségekkel indult, hiszen februárban Fruzsi hazaköltözött Zalaegerszegre és IzomTibi is visszament ’Fehérvárra lakni, így két nagyszerű embertől „vált meg” a VEFK, legalábbis nagyon kevés edzésen vagy közösségi rendezvényen tudnak részt venni, ami biztos hogy elég sokunkat a régebbi generációkból igen szomorúan érint. Szerencsére az igaz barátságok nem ismerik a távolságot, így biztos vagyok benne, hogy lehetőségeikhez mérten meglátogatják a VEFK-et és néhány közös programon részt fognak venni.

Februárban Gyula, Taki, Dani és a világbajnok favicceiről híres Rézi meglátogatta a Big Wall nevű mászófalat. Ugyanebben a hónapban Csecse, Soma, Robi és Győrffy Ákos kiugrottak a Schneeberg-re egy kicsit jeget és sziklát mászni, csak hogy szokják a hideget. Csecse és Soma kimászták a Schneeberg észak-keleti oldalának két nagy kuloárját, míg a hegy másik oldalán Robi és Ákos mixelték végig a Richterweg-et. Ez évben is folytatódott a Soma által rendezett „20 éves a VEFK” előadássorozat. Február végén Kiss Péter tartott izgalmas beszámolót az Alpok leghosszabb klasszikus mászó útjáról a Peuterey-Integral útról.

Áprilisban szokásunkhoz híven Győrbe látogattunk a minden évben megrendezésre kerülő Universitas kupára. Itt talán a legszebb eredmény, hogy a Molnár tesók megnyerték a saját kategóriájukat. A VEFK többi tagja is igen jól versenyzett, Mészi megnyerte a haladó kategóriát, Ármin a kezdő fiúknál aratott győzelmet. Jó látni hogy egyesek milyen gyorsan fejlődnek, hiszen Dani ekkor a kezdőknél 6dik lett, azóta viszont már edző. A kezdő lányoknál Kriszti harmadik lett, míg Anita az 5dik helyet csípte el. Ebben az évben kimondottan sokat jártunk a Betekints- völgybe mászni, így nehéz is lenne szót ejteni mindegyikről, de két eseményt kiemelnék: Frici kétszer is kiszólózta a barlang útját (VI), valamint Rézi életében először leereszkedett a jégfalon.

A 2013-mas VEN-re Soma főszervezésével nagyszerű programokat sikerült létrehozni, hiszen a szokásos rekeszmászás mellett, idén az „A” épületet hódíthatták meg a vállalkozó szelleműek, a világtörténelem során másodszorra. A hónap végén még egy nagyszerű fényképes beszámolónak lehettünk tanúi, melyet Babcsán Gábor tartott a Patagóniában szerzett tapasztalatairól.

Április végén a VEFK számára egy igen aprócska dolog történt, de meg kell jegyeznem, hogy 5,26 mp alatt Géza megmászta a piros falat, megelőzve mindenki mást :P. Valamint a VEFK lelki egészsége egész jónak mondható Nojáék –remélhetőleg reprezentatív –kutatása szerint.

A május pedig nem csak az igazi jó időt hozta meg a VEFK számára, hanem egy igen különleges programsorozatot, a „The Depth of VEFK”-et melyet Noja, Zsé és St hívott életre, melynek nem titkolt célja, tesztelni hogy mennyi sót lehet megetetni pár emberrel lángos néven, hogy a VEFK közösségébe tartozó embereket egy kicsit közelebb hozza egymáshoz. A lányoknak köszönhetően szuper filmeket néztünk meg együtt a „Movie Night álá VEFK”-ben. Valamint néhány igen emlékezetes bulit hoztunk össze, melynek emlékeit sohasem feledjük. Úgymint: Géza megérkezik a szemeszterbe, vagy a Party of the Lecsó, ahol az 5 lány „chipszet” szór Árminra vagy „Anything could happen…”, vagy kilátó szólózás…

Bár nem tartozik szorosan a VEFK életéhez, de úgy gondolom meg kell emlékeznünk két nagyszerű hegymászóról, Kiss Péterről és Erős Zsoltról, akik május végén eltűntek a Kancsendzöngáról lefelé tartó úton. Mindketten tartottak nálunk fényképes beszámolót valamely mászóélményükről a „20 éves a VEFK” programsorozaton. Nyugodjatok békében!

Az internetet elárasztó mém-trendek a VEFK-re is hatást gyakorolnak, így egy „speciális” videót készítettünk, melyet mindenki megtekinthet a youtube-n is VEFK Harlem Shake címen.

A videó összevágását Zeleszkó Gábornak köszönjük. A nyár kezdetével a Depth of VEFK programsorozatot szintén egy hatalmas bulival sikerült lezárni, mely Anita albérletében kezdődött, a Szemeszterben folytatódott és valamikor reggel végződött J

Idén igen sok mászatást vállaltunk, melyeknek a főszervezője Soma volt. A nyár elején például a kesztölci ált. sulisokat mászattuk, amin Zsu, Noja, Márk és Frici volt Soma segítségére. Továbbá rendeztünk mászatást, októberben is a Betekints- völgyben és novemberben a Várfok Koli Alapítványnak. A sok program ellenére, megint csak nem sikerült megrendezni a VEFK hegymászó triatlont és a tavaszköszöntő nehézségi versenyünket sem. Idén nyáron már Németország is bekerült a mászott „helyek” közé, hiszen Dani Kölnben boulderezett fel jókedvében egy frankó kis utcai toronyra, míg Géza Berlinben a der Kegel nevű klubban élvezhette a mászást egy pandával (hö?).

Augusztus elején Frici, Anita és Géza a linzi dolomitokban csillogtatta tudását (Kl. Gamswiesenspitze –Nordostkante (IV), Frici szóló: Bügeleisenkante III+), de a hónap második fele sem telt hiába, hiszen a papírforma szerint alakultak a programok, mivel Soma szervezte a komoly kihívásra vágyóknak a magashegyi VEFK kirándulást, melyen Bömbi, Robi, Csecse, Baráth Norbi „alias” Ördög és Soma vett rész. Útjuk során megmászták keresztezve az Ortler csúcsát (3905m), majd áttelepülve a Rothorn hütte közelébe, folytatták a mászás sorozatot a Zinalrothorn (4221m), a Wellenkupe (3903m), és az Ober Gabelhorn-nal (4063m). Érdemes kiemelni, hogy a túra során a minimál hegymászás új szakágának alapjait tette le Robi, melyet a bennfentes szakirodalom „miskózásként” ismer. A többieknek meg Géza szervezett sportutazós, iddogálós, kikapcsolódós nyaralást, így idén megint új országban turnézott a VEFK, hiszen Arcoba a Garda tó partján fekvő nagyszerű településre látogatottunk el. Név szerint: Kaksi, Andor, Dave, Ati, IzomTibi, Bömbi, Timi és Géza. Ez a hely igazi paradicsom a mászás szerelmeseinek, hiszen a sport utakból és nagyfalakból is ezrével lehet válogatni, mindezt egy igazán csodás táj ölelésében. A mászás örömén kívül, Dezsőnek is örülhettünk, hiszen Nürnbergből lehozta kocsival Izer Bálintot így – ha csak egy napot is, de – újra együtt lehetett az egykori banda.

Mivel a VEFK nem csak egy mászóklub hanem egy nagyszerű közösség is, mely emberekből, személyes történetekből áll, így úgy érzem mindenképpen ki kell emelnem hogy Áron és Szabina augusztusban boldog házastársasakká avanzsáltak és most már ők együtt másznak míg nem halnak. Szívből gratulálunk!

A szeptember is igen sok élménnyel gazdagította a VEFK-et, hiszen megnyitották Cseszneken a vár alatti klettersteiget, így többen ki is próbálták – Kaksi, IzomTibi, Gyufa, Eszter, Taki, Szidi, Szilárd, Pedró, Zsombor és Gyula - hogy milyen is a mászás e népszerű stílusa. Béni Laci, IzomTibi és Kaksi a Triglavra kirándult ez idő tájt, viszont a nem várt időjárási körülmények miatt nem találták a beszállót így a normál úton kellett elérniük a 2864 m magas csúcsot. Szeptemberben kérem szépen a VEFK meghódította Amerikát, melyről Noja, Zsu és Mesi jóvoltából fényképes beszámoló is készült.

Az ősz igen aktív volt a VEFK életében, hiszen októberben újra megrendeztük az Universitas Veszprémi fordulóját, mely nem jöhetett volna létre Soma erőfeszítései és nagyszerű szervező készsége nélkül. Sajnos a versenyen személyesen nem tudott jelen lenni, mert „katalógusos órája” volt, de azért a szünetekben felugrott szurkolni. Természetesen sokan mások is részt vettek a verseny lebonyolításában, így köszönetet érdemel, Noja, Arti, Fruzsi, Taki, Szidi, Ernő és még jó néhányan, valamint külön köszönet illeti Gézát, Bömbit és Árpit az utak építésért. A versenyen igen jól szerepeltünk: nyíltban nyert Dave, míg Andor a hihetetlen előkelő harmadik helyig tornázta fel magát! A haladóknál Zsu második lett, míg Tibi nagyszerű versenyzéssel a Top fiúknál győzelmet aratott és talán ezen is felbuzdulva egy kis otthoni mászófalat épített, melynek egyenlőre csak plafonrésze van. Álé Tibi!

Ebben az évben Dani és Bömbi után ősszel Szilárd is elvégezte, a VEFK támogatásával, a MAHOE sziklamászó tanfolyamát, így ők edzői státuszba kerültek. Továbbá Áron egy TF-es képzésen belül elvégzett egy alapfokú sziklamászó tanfolyamot Franciaországban, ami végén Somával együtt megszerezte a sportoktatói képesítést, így ő is edző lett! Jövőre folytatják tanulmányaikat, hogy megszerezzék a sportmászó edzői képesítést is.

Novemberben Zsu és Ármin indult a III. Nagy Mászóversenyen ahol Zsu második lett, míg Ármin 15. Két héttel később a BME is rendezett Universitas mászóversenyt, ahol Zsé ismét a második helyet szerezte meg, a kezdő fiúknál SanyiMárk ért el ötödik helyet, míg a nyíltban IzomTibinek és Davenek sikerült a harmadik és második helyet megcsípnie, míg Ármin a 4 helyen blansírozott. Taki idén is magára vállalta a pólórendelés felelősségét, így sokunknak újabb darabokkal gazdagodhatott VEFK-es ruhakollekciója.

Decemberben immáron hetedik alkalommal került megrendezésre a VEFK Mikulás boulder kupa, melyen Zsuzsi idén is magabiztos győzelmet aratott, míg Kaksi a fiúknál győzedelmeskedett. Pár nappal később Dave és Kaksi a padányi kupán próbálta ki magát, ahol a középmezőnyben végeztek, míg Zsuzsi és ACDCMárk a PannonMan versenyen tették próbára erőnlétüket. Somának és a tesi tanszék támogatásának köszönhetően új statikus kötelekkel mászhatunk a VEFK-ben december közepe óta. Ezen kívül megemlíteném még, hogy Tibi és Marci a BigWall-ban mászott pár szép utat, csak hogy előre lemozogja a Karácsonyi zabálást.

A 2012-es év

Ez az év igen különleges volt falmászó klubunk számára hiszen ahogy a VEFK logón is látható, 1992-ben alakult meg a klub. (Rossz hangok azt rebesgetik, hogy ez csak kitaláció, hiszen nem tudni semmilyen alapító okiratról, az afterpartyról se posztolt senki fb-n és a „nagyöregek” közül se tudni senkit, aki ezt bizonyíthatná. Természetesen ezen hangokkal nem foglalkozunk, hiszen Kolumbusz se kapott papírt hogy felfedezte Amerikát, Vörös Erik meg írni sem tudott). A VEFK 20 éves évfordulójára Somogyi Balázs egy nagyszerű programsorozat ötletével állt elő, így az év során több meghívott hegymászó is fényképes élménybeszámolót tartott e nemes esemény alkalmából. Elsőként Barta Károly alias Kara tartott előadást az Alpok 4000es csúcsairól.

Komoly előrelépésnek gondolom, hogy a VEFK néhány tagjának igénye van a téli hegymászás elsajátítására és/vagy gyakorlására, így úgy tűnik a tél vége felé mindig sikerül összehozni egy jó kis kirándulást. Ez évben Soma, Kaksi, Csecse és Dave vágott neki a Schneeberg csúcsának, mely a 2075 méterével nem egy óriás, mégis olyan időjárási körülmények adódtak, hogy a csapatnak nem sikerült elérni a csúcsot.

A tavasz kezdetén is igen sok program színesítette a VEFK tagjainak életét. A mászóversenyek közül az Ötkarikás játékokat említhetjük, melyen ez évben az átlagosnál több kezdő mérte össze tudását, valamint megrendezésre került immáron harmadszorra az Universitas mászóverseny Győrött. Itt nagyszerű eredményeket értünk el, hiszen a kezdő fiúk kategóriában Takinak, míg a haladó fiúknál Szilárdnak sikerült győzedelmeskednie. Kriszti ugyan csak 12. lett, pedig jól állt, csak sajna idő előtt távoznia kellett.

Programsorozatunk részeként 3 előadó tartott előadást a tavasz folyamán. Márciusban Vörös László becenevén „Cinó” számolt be az első magyar 8000-es expedícióról. Áprilisban Szendrő Szabolcs egyedi fotóin ámulhatott a megjelent közönség, májusban pedig Gál László mutatta be milyen kalandosan mászták meg a Lhotse 8516 méteres csúcsát, melynek ő az első magyar megmászója.

Ezen kívül megemlítném még, hogy áprilisban Lynn Hill, a világ mászótársadalmának egyik leghíresebb és legeredményesebb női tagja tartott előadást Budapesten, melyre néhány VEFK tag is ellátogatott.

E hónap vége felé Höllentalba látogatott a VEFK egy népes csapata, név szerint: Jocó, Frici, Géza, Fruzsi, Robi, Soma, Szarka, Laci, Tibi, Arti és kiemelném a VEFK csajrészlegének egyik új oszlopos tagját Anitát, akinek itt voltak az első sziklaérintései :) Az időjárással ezúttal sem volt szerencséje a VEFK-nek, hasonlóan a téli túrához, bár ekkortájt eső formájában jött az áldás. Áprilisban még Soma főszervezésével megvalósult egy viszonylag régebben áhított projekt az „A épület” mászás, melyen szintén sokan részt tudtunk venni, valamint a VEN keretein belül ismét szerveztünk rekeszmászást.

Májusban Frici és Géza a Hochschwab csúcsait mászta meg a Baumgartner úton. Júniusban pedig Soma és Robi járt a Großglockneren.  Júliusban pedig nem történt semmi. De az is lehet hogy történt, csak nem került dokumentálásra. Én egész  hónapban dolgoztam az biztos. Taki sikeresen elvégezte a Mahoe alapfokú sziklamászó tanfolyamát, így szeptembertől ő is megkezdte edzői pályafutását.

Augusztus már eseménydúsabb volt. Elsőként Soma, Robi és Bé nagy Alpok túráját említeném, mely során közel két hetet töltöttek túrázással/mászással. A túra során feljutottak 3db 4000m feletti csúcsra, francia neveik szerint a Grand Paradis-ra, a Dent du Géant-ra és a Mont Blanc-ra. Ebben az évben újra sikerült VEFK nyári mászást összeszervezni, mely igen jól sikerült. Tizenketten vettünk részt a túrán, mely rekordnak számít a VEFK kirándulások között. A túra fő helyszíne Rovinj volt, ezen kívül mászóélményeket szereztünk Pula, Limski Kanal és Pazin szikláin, valamint a banda búvárkodási élményeit tekintve elmondhatjuk, hogy a parti élővilág többségét megtapiztuk vagy megszemléltük sebességüktől függően.

Szeptemberben újra falfelújítás történt, mely során a piros és kék fal pozdorja elemeit cseréltük le új rétegelt lemezre.  Valamint itt említeném meg azt a kérlelhetetlenül igaz közhelyet, hogy az idő gyorsan repül, hiszen a zöld és sárga fal már több mint egy éve lett felújítva. Ennek ellenére a fal legnagyobb része jelenleg 2 évesnél fiatalabb, mely nem jöhetett volna létre Soma, Frici, Arti, az edzők és a tagok nagy részének önzetlen segítsége nélkül. Egyenlőre nagyon stabilnak mutatkozik a fal, semmi jele gyengülésnek és a felület érdességében sem érezhető változás. Sajnos szeptember során két szomorú esemény is történt: Arti úgy döntött abbahagyja edzői pályafutását, így ebben az évben sem változott az edzők létszáma, valamint ez évben nem sikerült csapatot küldeni a Hegymászó Triatlon versenyre. Ha már a negatívumoknál tartunk meg kell említeni, hogy ez évben sajnálatosan elmaradt a VEFKes hegymászó triatlon és a Tavaszköszöntő mászóversenyünk is. Utóbbi immáron második éve.

Az év utolsó hónapjai sem maradtak esemény nélkül. Október elején Soma, Balázs és Szilárd részt vett a 'fehérvári Gecko Boulder Club megnyitására rendezett versenyen. Október végén pedig megrendeztük második alkalommal az Universitas mászóversenyt, ahol a kezdő lányoknál Anita tudott győzedelmeskedni. A többiek is igen szépen szerepeltek, a részletes eredmények a honlapon megtalálhatóak. Novemberben Anita, Kriszti, Szilárd, Taki, Soma, Kaksi, Tibi és Bömbi látogatott el a BME Universitas mászóversenyére, ahol Kriszti az első helyezést tudta megcsípni a kezdő lányoknál! A VEFK életében tudomásom szerint először történt, hogy tagok külföldi mászóversenyen indultak. Ez a jég megtört, mégpedig Tibi és Szilárd által, akik Grazba utaztak néhány igen komoly boulder kunsztért.   

Az év egyik utolsó, de sokak szívét megdobogtató programja, melyet még anno Botlik Dezső ötölt ki és azóta is nagy népszerűségnek örvend a Mikulás Boulder Kupa, melyet már hatodik alkalommal rendeztünk meg. Az utakat Géza és Fru építette, a fiúknál a győzelmet és ezzel a kupát Bé szerezte meg nagyszerű versenyzéssel, a lányoknál Zsuzsi nyert, akit Noja igencsak megszorongatott a selejtezőben gyűjtött 1000 pontjával, így a verseny történetében először női döntőt láthatott a közönség.

A 2011-es év

A január egy nagyszerű téli kirándulással ajándékozta meg a Frici, Csecse, Soma és Géza négyesét, mely során a Hochtorra igyekeztek feljutni. A csapat igen nagy nehézségeket küzdött le a nagyjából 11órás beszálló során, de a csúcsot sajna senki nem érte el.

Márciusban a II. Győri Universitas Versenyen 8-an vettünk részt, melyen a legjobb eredményt Géza érte el a haladóknál a második helyezésével. Áprilisban Dezső invitálására néhányan Pécsre látogattunk és a Kővágószőlős közelében lévő sziklákon bouldereztünk, valamint kiutaztunk a horvátországi Kalnikba, ahol egy kellemes, mászóélményekben gazdag hétvégét töltöttünk el. Igaz a kellemes jelzőt elhomályosította a túlzott magyarságunk miatt kitett magyar zászló és néhány helyi legény értékrendje közötti komoly diszkrepancia.

Májusban Robi, Bé, Frici és Géza Höllentalba látogatott, ahol Frici és Géza megmászta a régáhított Kaiserbrunn tornyot.

Júniusban a VEFK hegymászótriatlonon új győztest avattunk mégpedig Miskó Robi személyében, így egy évre birtokolja a vándorkupát. A lányoknál idén is Zsuzsi győzött. Júliusban pedig Gyula, Robi, Balázs és Géza a Csókakő melletti sziklákon töltött egy napot mászással.

Sajnos ez évben két, már szokásosnak mondható esemény is kimaradt a VEFK életéből. Elsőként a VEFK nyári kirándulást említeném, mely 2007 óta meglehetősen nagy, de érzésem szerint csökkenő népszerűségnek örvend, valamint idén nem tartottunk senkit megfelelőnek hogy a Testnevelési Tanszék támogatásával teljesítse az edzői jogokat jelentő Alapfokú sziklamászó tanfolyamot.

Frici és Géza augusztusban a Drei Zinnen középső tornyán a Dibona él elnevezésű, 750m hosszú, maximum IV nehézségű kunsztokkal tarkított, többségében clean utat mászta, mely több tényező együttes hatására olyan jól sikerült, hogy a falban éjszakáztak. E hónapban Fruzsi, Géza, Robi és Bömbi Kisgeribe látogatott, ahol jó néhány VI-os utat bezsebeltek. Soma eközben sikeresen elvégezte a Nyári magashegyi tanfolyamot a Magas Tátrában.

Szeptemberben Robi, Laci és Soma a 2864 méteres Triglavra kapaszkodtak fel. Valamint a Balázs, Géza, Bömbi trió a harmadik helyezést érte el a Komarnicki Gyula THSE által évenként megrendezett Hegymászó Triatlonon, így sajnos nem tudta a VEFK csapat harmadszorra is hazavinni a kupát. Az ősz még egy kis boulderezést hozott Kriszti, Tibi, Gyula, Robi, Jedi, Szarka, Soma és Arti számára a már igen sokat látogatott Kőtengerben. Októberben Soma vezetésével nagy falfelújításba kezdett a csapat, mely során a mászófal zöld és sárga részét teljes egészében új rétegelt lemezre cseréltük a Testnevelési Tanszék nagymérvű támogatásával. December elején Zsuzsi és Tomika építette a Mikulásboulder kupára az utakat, melyen néhány régen látott „őstag” Andor, VegaTibi és Dave látogatott el, valamint a mindig gavallér Miszter. A verseny után a VEFK egyik vezéralakját megajándékoztuk egy kis Ford Fiesta modellautóval, hiszen jó ideje már egyengeti a VEFK útját. Soma álé :)

A 2010-es év

Szokásunkhoz híven 2009 utolsó és 2010 első napját is a "VEFK albiban" buliztuk végig, személyi sérülés nem történt :). A téli mászó élmények közül kiemelhetjük, hogy a VEFK csapatból Somogyi Balázs, Botlik Dezső és Molnár Dávid első ízben kipróbálta a jégmászást az ausztriai Maltatal-ban.

A 2010-es évben igen sok időt töltöttünk a fal felújításával és bővítésével. Elsőként februárban beépítettük a mászófalba az új Hi-Fi-t, hiszen Coby (a régi magnó) már az utolsókat rugta. Az ötlet gazdája és egyik fő kivitelezője "Tomika" volt.

Márciusban ismét megrendeztük a Tavaszköszöntő nehézségi versenyt, melyen a fiúknál Molnár Dávid, a lányoknál pedig Magyar Zsuzsanna érte el a legjobb eredményt. Az utakat általában közös megegyezés alapján, valamelyik edző építi, ezt a szerepet Kakasi Balázs töltötte be 2010-ben. Köszönjük az utakat "Bé". E hónap még egy kitűnő eseményt rejtegetett sokunk számára, melyhez Pécsre kellett utazni, hogy részt vehessünk a mindig lelkesedő Botlik Dezső és Kővári Zoltán közös boulder-termének avatóján. Az eseményre szerencsére a VEFK aktív tagjainak nagyrésze el tudott utazni.

Április fő eseménye a győri I. Universitas mászóverseny volt, melynek egyik nem titkolt fő célja, hogy a falmászás mint sportág, bekerüljön az Országos Egyetemi és Főiskolai Bajnokság hivatalos sporteseményei közé. A versenyen a Pannon Egyetem hallagatói igen nagy létszámmal szerepeltek és szép eredményekkel térhettek haza, négy kategóriából egyet megnyertünk, Molnár Dávid - haladó fiú kat., valamint két kategóriában szerepeltünk dobogón: Jézsó Zoltán második - kezdő férfi kat.és Molnár Fruzsina második továbbá Magyar Zsuzsanna harmadik lett a lány haladó csoportban.Ezen kívül Magyar Zsuzsanna, Molnár Fruzsina, Selmeczy Géza és Bank Frigyes az ausztriai Hohe Wand-ra látogatott e hónapban, mely alatt a lányok első ízben próbálhatták ki a nagyfalmászás szépségeit. Utólag kiderült az esemény időzítése igen szerencsésen történt, aki kíváncsi miért nézze meg a képeket a galériában :)

A május sem telt tétlenül a VEFK életében, ekkor Selmeczy Géza, Somogyi Balázs és Botlik Dezső járt a horvátországi Kalnikban. A nyári hónapok is élményekben gazdagok voltak, például kisebb boulder kunsztokat adott el a VEFK néhány tagja a Tihany közelében található sziklákon. Valamint az év talán legfontosabb eseménye, hogy júliusban Somogyi Balázs és társa "Kara" meghódították Európa legmagasabb csúcsát a Mont Blanc-t. Szép volt srácok! Ezen a nyáron Molnár Fruzsina és Magyar Zsuzsanna végezte el a MAHOE alapfokú sziklamászó tanfolyamát, így ebben az évben először két hölggyel bővült az edzői gárda. :)

A harmadik VEFK nyári turné 2010-ben rövidebbre sikerült a megszokott egy hetesnél és belecsúszott a szeptemberbe, valamint vegyes érzelmekkel emlékszik vissza rá mindenki. A csapat az Erdélyben található Tordai-hasadéknál töltött el néhány napot. Mint említettem sok újítást történt a fal életében 2010-ben, a legfontosabb, hogy ezen a nyáron bővült a VEFK fal plafonrésze. A kék és piros falrész fölött nagyjából 4 méter hosszan épült meg, valamint összeköttetésbe került a régi plafonnal résszel.

Ha azt mondja valaki, hogy szeptember második hétvégéje, Selmeczy Géza biztosan felkapja a fejét, hiszen minden évben ekkor rendezi meg a Komarnicki Gyula THSE a hegymászó triatlont. A 2010-es csapatban Kakasi Balázs mászott, Selmeczy Géza bicajozott és Botlik Dezső pedig a hegyi futást teljesítette kiemelkedő eredménnyel, így a csapat másodszor is hazavihette a győzelmi serleget. A szeptember még egy jubileumi eseménynek is "időt adott", hiszen éppen 10 éve, hogy Béni László a VEFK csapatba tartozik. Ezt egy kimondottan nem a józansággal jellemezhető buli keretében megünnepeltük.

Októberben ismét egy nagy sporteseményre, a II. Universitas falmászó versenyre került sor, melyet Veszprémben Kakasi Balázs és Izer Bálint időt és energiát nem kímélve rendezett meg. Az utak nagyon jól sikerültek, valamint a díjak is a komoly versenyszínvonalról tettek tanú bizonyságot. Szerencsére a hazai pálya előnyei érvényesültek és három kategóriában is sikerült elnyerni az első díjat. A Pannon Egyetem szokásos sporteseménye az Ötkarikás játékok, melyen természetesen minden évben megrendezzük a falmászó versenyt is. A legrangosabb és általában legtöbb izgalommal dúsított kategória természetesen a férfi haladó,melyet Molnár Dávid nyert meg. Az utakat Selmeczy Géza készítette.

2010 utolsó hónapjában a IV. Mikulás boulderverseny zajlott, melyen a már öregfiúknak számító Botlik Dezső és Gilián Andor is részt vett. A képek sajnos elvesztek (kösz Ida). Az utakat Lajtafalvi Tamás építette. A legtöbb pontot az egyetemisták közül Molnár Dávid szerezte, így a kupát ez évben is hazavihette. Lány kategóriában sem avathattunk új bajnokot, a győztes Magyar Zsuzsanna volt.

A 2009-es év

A 2009-es év egy rendkívül jól sikerült szilveszteri bulival indult, mely felejthetetlen marad sok VEFK tag életében. A buli kipihenése után mindenki keményen edzett, hogy a március végén megrendezésre került tavaszköszöntő nehézségi versenyen jól szerepeljen. Itt végül Molnár Dávid nyert a gyorsabban teljesített döntő úttal. Április végén már sikerült a csapat jó részét kicsalni a sziklákra, amikor is a Balatonfüredi Erdő szívében található Koloska völgyben másztunk ki néhány utat. Néhány nappal ezután a bólyi májsztró, Botlik Dezső falavató buliján próbáltuk a boulder kunsztokat, valamint egy kis villányi kőbányamászás és egy laza kirándulás a Szársomlyón is belefért a programba. A hétvége csúcspontja a jófajta bográcsos paprikás krumpli mellett a mindenki számára felejthetetlen sárkányrepülőzés „tette fel az i-re a pontot”. A május sem telt tétlenül a VEFK életében. Ekkor Kakasi Balázs, Molnár Dávid és Botlik Dezső hódította meg a Grazer Bergland csúcsait. Ezen kívül a XXI. VEN alatt rekeszmászást is szerveztünk. Valamint ebben az évben is bouldereztünk Kőtengerben.

A nyári élmények közül elsőként a Dave, Rax – Preinerwand mászóélményeivel indult. Majd Somogyi Balázs és Bank Frigyes mászott néhány négyezres csúcsot a Monte Rosa-n. 2009-ben a csapat nagy közös kirándulásán kilencen vettünk részt, mely az Ausztriában található Zillertalon volt. Egy hetet töltöttünk itt, mely alatt szép számmal születtek a jobbnál jobb mászások. A MAHOE alapfokú sziklamászó tanfolyamot idén a „két Tibi” végezte el, így ők is edzői státuszba kerültek a VEFK-ben.

Szeptemberben megnyerte a VEFK-csapat a hegymászó trialont, így egy évre elnyerte a jogot a vándorkupa birtoklására. Az októberi nemzeti ünnep újabb mászásra adott lehetőséget. Ekkor láthattuk a Horvátországban található Brelát, valamint Dave újra az ausztriai Grazer Bergland csúcsain mászott. Az október még az Ötkarikás játékokat tartogatta számunkra, melyet négy kategóriában rendeztünk meg. Decemberben hagyományos program a VEFK életében a Mikulás Boulder kupa, ahol ez évtől kezdve a győztes egyetemista egy gyönyörű vándorkupát vihet haza. Az első birtokosok Molnár Dávid és Magyar Zsuzsanna.

A 2008-as év

Az év rögtön úgy indult, hogy Botlik Dezső megnyerte a pécsi falmászóversenyt, ahol Kakasi Balázs a harmadik helyet szerezte meg. Útjára indult a tavaszi nehézségi verseny, szintén hagyományteremtő szándékkal. A XX. VEN keretein belül ismét rekesztmászattunk, valamint végre több éves tervezgetések és hosszú egyeztetések után sikerült megszerveznünk az N-épület oldalfalának megmászását, és saját kivitelezésben elkészült a dönthető Boulder-fal. Ebben az évben Molnár Dávid és Őry István végezte el sikeresen az Alapfokú Sziklamászó Tanfolyamot , méghozzá a horvátországi Paklenica Nemzeti Parkban. Az ez évi nyári mászótúra célpontja a Paklenica Nemzeti Park volt 10 fővel egy hétig. Ősszel a hagyományokhoz híven ÖKÖR és ÖtKARikás Játékok, valamint a II. Mikulás Boulder Kupa.

A 2007-es év

Április elején mászóhétvégét szerveztünk. A szentbékkállai Kőtengert látogattuk meg, ahol belekóstolhattunk néhány ottani boulder-problémába. Ezt követően 2-0-ára kikaptunk a röplabdáslányoktól röplabdában, majd április utolsó hétvégéjén Bajótra látogattunk el, ahol két csodálatos napot töltöttünk el az Öreg-kő vendégeiként. Május elején a Gizella-napok alatt ismét rekeszmászóversenyt rendeztünk a veszprémi Kossuth utcában. Május végén ismét ellátogattunk Szentbékkállára, amiről egy rövidfilmet készítettünk, ami felkerült a YouTube-ra is.

 

Nyáron részt vettünk az utcazene Boulder versenyen, majd ősszel a székesfehérvári Red Rock Boulder versenyen, ez utóbbin szép eredmények születtek. Selmeczy Géza és Gilián Andor a MAHOE tanfolyamán sikeresen elvégezte az Alapfokú Sziklamászó Tanfolyamot. A nyár folyamán útjáraindult az immár hagyományosnak nevezhető augusztusi VEFK mászótúra-sorozat, ebben az évben Tardosbánya és Bajót volt a cél 5 napon keresztül. Ezzel egy időben Cserháti Gábor és Somogyi Balázs meghódította a Piz Berninát. Ősszel megrendeztük a hagyományos ÖtKARikás versenyeket és ismét standot állítottunk az ÖKÖR nevű egyetemi rendezvényen, valamint decemberben lezajlott az I. Mikulás Boulder Kupa, mely zajos sikert aratott.

A 2006-os év

Áprilisban a XIX. VEN keretein belül rekeszmászóverseny lebonyolítását végeztük. Somogyi Balázs szervezésében májusban és szeptemberben szalonnasütéssel egybekötött Falmászóbulit rendeztünk Soma albijában és a veszprémi Gulyadombon. Júliusban Arthofer Balázs, Botlik Dezső és Bódi Gábor Alapfokú Sziklamászó Tanfolyamon vett részt. A nyár folyamán néhányan a szlovéniai Triglav megmászását kisérelték meg. Szeptember végén elindult weboldalunk a http://vefk.vein.hu címen ( a weboldal ötlete és kivitelezése Gilián Andor nevéhez fűződik). Október folyamán elkészült a klub logója, és korlátozott számban (30 db) egyedi pólót bocsátottunk ki. Novemberben az ÖtKARikás Játékok keretében falmászóversenyt rendeztünk nagy érdeklődés kíséretében, valamint az Ö.K.Ö.R. ideje alatt rekeszmászóversenyt szerveztünk az Aula előtt. Ez év őszén indultak a közösségépítő jelleggel létrehozott Fekvőtámasz- és Húzódzkodó-versenyek, valamint útjára indult a Kaksi féle Falavató Buli-sorozat.

2012.11.17. 21:02

VEFK Facebook csoport

VESC falmászó szakosztály

A Veszprémi Egyetemi Falmászó Klub a VESC falmászó szakosztálya. https://vesc.hu/falmaszas/ Fal- és sziklamászás a Pannon Egyetemen. Csatlakozz hozzánk az edzéseken, vagy a Facebook oldalon. Esetleg írj nekünk levelet. Email: vefk1992(kukac)gmail.com

Képgaléria

Címkék

2006 (10) 2007 (14) 2008 (7) 2009 (18) 2010 (9) 2011 (7) 2012 (11) 2013 (2) 2014 (1) Előadás (6) Rekeszmászás (3) Universitas Falmászó Kupa (8) Verseny (30) Címkefelhő
süti beállítások módosítása