Edzések

Falmászóedzések helye, ideje

A Munkacsarnokban - Wartha Vince u. 3. (a stadionnál)

Hétfőtől - Csütörtökig, minden este 19:00-21:30-ig (Szorgalmi időszakban).

Vizsgaidőszakban nem tartunk edzéseket (kivéve, ha a facebook csoportunkban ezt külön nem jelezzük).

 Az VEFK edzői:

Bognár Péter
Fehér Gábor
Herczeg Noémi
Kakasi Balázs
Karácsony Erdőcske
Selmeczy Géza 
Somogyi Balázs
Szécsényi Szidónia
Takács Ádám
Tóth Dániel
Valastyán Áron
Wittmann András

Tudnivalók

A váltóruhán, és egy cipőn kívül semmit sem kell hoznod, minden felszerelést mi biztosítunk. A legfontosabb dolog talán a megfelelő cipő, amely lehet bármilyen sportcipő. Kezdésnek nem kell feltétlenül speciális mászócipőt használni, a lényeg hogy lehetőleg ne legyen túl széles és puha a talp karimája. A legmegfelelőbb egy sima tornacipő, vagy valamilyen teremcipő.

Az edzéseinket elsősorban a Pannon Egyetem hallgatói számára tartjuk. Sajnos a gyerekek és fiatalkorúak oktatása nem tartozik a klub feladatkörébe, viszont Strommer László vezetésével a Veszprémi Sportmászó Egyesület a Padányi Katolikus Gyakorlóiskolában (8200 Veszprém, Szeglethy út 6.) számukra is tart edzéseket. A padányis edzések hétfő-szerda-péntek esténként 17:45-19:15-ig vannak.

Testnevelés Aláírás Feltétele

Az edzések jelképes tagdíj befizetéséhez kötöttek, hallgatóknak (és diákoknak) 6000 Ft/félév, külsősöknek 12000 Ft/félév. A tagdíjfizetés a következőképpen alakul: Az első edzés díjtalan, ez alatt mindenki el tudja dönteni, akar-e falat mászni, vagy sem. A második edzésre várjuk a tagdíj első felét, (hallgatók esetén 3000Ft-ot, külsősök esetében 6000Ft-ot), majd a 10. edzésre a tagdíj második felét. A tagdíj a testnevelés tanszék bevétele, amely a szükséges felszerelések beszerzését és a mászófal karbantartását fedezi. 

A falmászásról

A természetes, szabadban történő sziklamászás (mely több száz éves múltra visszatekintő sport) mesterséges, biztonságosan űzhető kiegészítőága a műfalmászás. Időjárási körülményeket kizárva, egész évben űzhető sport, a sziklamászáshoz képest lényegesen biztonságosabb, jól kontrollálható körülmények között. Fontos megjegyezni, hogy mászás során az ember kötéllel, és nem kötélen mászik. A kötél nemhogy segíti őt a mászásban, hanem hátráltatja, de biztonság szempontjából elsődleges szempont, mely megakadályozza a mászót, hogy nagyobbat essen, mint amekkorát megérdemelne. A falmászás kortól és nemtől függetlenül űzhető sport. Mivel szikla- és falmászás során az ember a gravitációval ellenkező irányba próbálja testét kisebb, nagyobb sikerrel mozgatni, ezért a súlyfelesleggel rendelkező személyek nyilvánvalóan hátrányban vannak. A mászás különleges sport, mely az egész testet megmozgatja. Legfőléppen a felsőtestet, karokat, hátat, hasizmot, erősíti az ujjakat, a lábat, és nem utolsósorban az elmét.

Néhány tanács, ha mászócipőt vennél

A legfontosabb dolog a kényelem, fontos, hogy a mászócipőben ne fájjon a lábad, ugyanakkor ne is legyen túl nagy, semmiképp se lötyögjön a lábodon. Általános probléma, hogy különböző bolti eladók a tapasztalatlan mászót több számmal kisebb méretű cipőre beszélik rá, amiben aztán a mászás szenvedés lesz. Való igaz, hogy a cipő egy idő után tágulni fog, amit érdemes belekalkulálni. Ha biztosra akarsz menni, kérj tanácsot tapasztalt mászóktól az edzéseken, vagy a fórumon.

Azt, hogy melyik márka számodra a legmegfelelőbb, azt elsősorban a pénztárcád szabja meg. A legolcsóbb cipők 10-12 ezer forinttól kezdődnek. Kezdő mászóknak több mint megfelelők a kelet európai márkák is: Lokit (magyar), Rock Pillars, Triop, Bufo, stb.

A rekeszmászásról

A rekeszmászás nem más, mint egy rendkívül izgalmas ügyességi próbatétel, mely érdekes színfoltja lehet különböző kulturális rendezvényeknek. Mi is a feladat? Építs magad alatt minél magasabb tornyot sörösrekeszekből, úgy hogy közben nem esel le. A játékos folyamatosan építi a tornyot, úgy, hogy a tetején áll, és egyesével helyezi föl a segítők által föladott rekeszeket, majd minden egyes új elem beépítése után egy szinttel följebb lépked. Az embernek folyamatosan koncentrálnia kell, hogy a súlypontját az oszlopra merőlegesen irányítsa, amennyiben egy pillanatra is kimozdulunk egyensúlyunkból, a torony rögtön összedől, korrigálásra nincs sok lehetőség.

Mégis meddig építhető a torony? Az általunk szervezett versenyeken a maximális rekord 29 rekesz volt. Az általunk eddig ismert csúcs pedig 36 rekesz Benus Adél jóvoltából 2012.06.02-án. Amennyiben tudomásod van róla, hogy valaki ennél több rekeszt épített, úgy jelezd kérlek nekünk a vefk@freemail.hu e-mail címre, vagy a fórumunkon.

Mivel egy szabvány sörösrekesz 30 cm magas, könnyen kiszámíthatjuk, hogy milyen magas egy ilyen torony (30 láda felhelyezésével a versenyző már 9(!) méteren magasságban egyensúlyozik. Éppen ezért egy ilyen rendezvény biztonságos lebonyolításához megfelelően képzett személyzet, biztosító-felszerelés és biztos standpont szükséges (pl.: tűzoltóautó, darus kocsi). A Veszprémi Egyetemi Falmászó Klub a veszprémi tűzoltók közreműködésével évente több rekeszmászó versenyt szervez különböző egyetemi és városi rendezvényeken, nagy érdeklődés kíséretében. Álé.

 

2012.12.12. 19:29

VEFK Facebook csoport

Veszprémi Egyetemi Falmászó Klub

Fal- és sziklamászás a Pannon Egyetemen. Csatlakozz hozzánk az edzéseken, vagy a Facebook oldalon. Esetleg írj nekünk levelet. Email: vefk1992(kukac)gmail.com, vagy vefk(kukac)freemail.hu

Címkék

2006 (10) 2007 (14) 2008 (7) 2009 (18) 2010 (9) 2011 (7) 2012 (11) 2013 (2) 2014 (1) Előadás (6) Rekeszmászás (3) Universitas Falmászó Kupa (8) Verseny (30) Címkefelhő