Edzések

Falmászóedzések helye, ideje

2023 elején sajnos el kellett bontsuk a Munkacsarnokban jól megszokott mászófalunkat, úgyhogy átmenetileg nem rendelkezünk saját mászófallal.

Jelenleg szerdánként 19:00-től edzünk a Liget Boulderben. Fontos hogy a jegyét/bérletét mindenki magának állja! Természetesen nem kell pontosan érkezni, az edzés ilyen szempontból kötetlen, de aki igényli azoknak szívesen magyarázunk, segítünk. A többi napon nincs fixált időpont.

Tagdíjat jelenleg nem szedünk, az edzések a nem fizetős helyszíneken (pl. Betekints-völgy) ingyenesek, testnevelés aláírást viszont továbbra is adunk a részvételért!

Időjárástól és kedvtől függően  facebook csoportunkban fogjuk jelezni, hogy éppen a Ligetbe megyünk mászni, esetleg a Betekints völgybe, vagy másfelé sziklára, terembe, stb... Így ha csatlakoznátok ezekhez a programokhoz kövessétek a facebook csoportunkat, hogy értesüljetek a programokról és jelezni tudjátok a részvételi szándékotokat.

Az edzéseken felül továbbra is alkalomszerűen rendezünk közösségi programokat, melyről szintén adunk értesítést. VEFK ÁLÉ

 

A falmászásról

A természetes, szabadban történő sziklamászás (mely több száz éves múltra visszatekintő sport) mesterséges, biztonságosan űzhető kiegészítőága a műfalmászás. Időjárási körülményeket kizárva, egész évben űzhető sport, a sziklamászáshoz képest lényegesen biztonságosabb, jól kontrollálható körülmények között. Fontos megjegyezni, hogy mászás során az ember kötéllel, és nem kötélen mászik. A kötél nemhogy segíti őt a mászásban, hanem hátráltatja, de biztonság szempontjából elsődleges szempont, mely megakadályozza a mászót, hogy "nagyobbat essen, mint amekkorát megérdemelne". A falmászás kortól és nemtől függetlenül űzhető sport. Mivel szikla- és falmászás során az ember a gravitációval ellenkező irányba próbálja testét kisebb, nagyobb sikerrel mozgatni, ezért a súlyfelesleggel rendelkező személyek nyilvánvalóan hátrányban vannak. A mászás különleges sport, mely az egész testet megmozgatja. Legfőléppen a felsőtestet, karokat, hátat, hasizmot, erősíti az ujjakat, a lábat, és nem utolsósorban az elmét.

Néhány tanács, ha mászócipőt vennél

A legfontosabb dolog a kényelem, fontos, hogy a mászócipőben ne fájjon a lábad, ugyanakkor ne is legyen túl nagy, semmiképp se lötyögjön a lábodon. Általános probléma, hogy különböző bolti eladók a tapasztalatlan mászót több számmal kisebb méretű cipőre beszélik rá, amiben aztán a mászás szenvedés lesz. Való igaz, hogy a legtöbb cipő egy idő után tágulni fog, amit érdemes belekalkulálni. Ha biztosra akarsz menni, kérj tanácsot tapasztalt mászóktól az edzéseken, vagy a facebook csoportban.

Azt, hogy melyik márka számodra a legmegfelelőbb, azt elsősorban a pénztárcád szabja meg. A legolcsóbb cipők 10-12 ezer forinttól kezdődnek. Kezdő mászóknak jó ideig megfelelők az egyszerűbb kialakítású (tele talpas) modellek. A kezdők körében a jó ár-érték arányuk miatt népszerűek az olyan olcsóbb márkák mint a Lokit (magyar), Simond, Rock Pillars, Triop, Bufo, stb. Ha komolyan gondolod a mászást akkor viszont érdemes lehet nem a legolcsóbb cipőre beruházni, hanem minimum egy középkategóriás cipőt vásárolni, mert a mászásban  eleinte legalábbis gyorsan lehet fejlődni és hamarosan technikailag hátráltatni fog egy belépő szintű cipő.

A rekeszmászásról

A rekeszmászás nem más, mint egy rendkívül izgalmas ügyességi próbatétel, mely érdekes színfoltja lehet különböző kulturális rendezvényeknek. Mi is a feladat? Építs magad alatt minél magasabb tornyot sörösrekeszekből, úgy hogy közben nem esel le. A játékos folyamatosan építi a tornyot, úgy, hogy a tetején áll, és egyesével helyezi föl a segítők által föladott rekeszeket, majd minden egyes új elem beépítése után egy szinttel följebb lépked. Az embernek folyamatosan koncentrálnia kell, hogy a súlypontját az oszlopra merőlegesen irányítsa, amennyiben egy pillanatra is kimozdulunk egyensúlyunkból, a torony rögtön összedől, korrigálásra nincs sok lehetőség.

Mégis meddig építhető a torony? Az általunk szervezett versenyeken a maximális rekord 29 rekesz volt. Az általunk eddig ismert csúcs pedig 36 rekesz Benus Adél jóvoltából 2012.06.02-án. Amennyiben tudomásod van róla, hogy valaki ennél több rekeszt épített, úgy jelezd kérlek nekünk a vefk@freemail.hu e-mail címre, vagy a fórumunkon.

Mivel egy szabvány sörösrekesz 30 cm magas, könnyen kiszámíthatjuk, hogy milyen magas egy ilyen torony (30 láda felhelyezésével a versenyző már 9(!) méteren magasságban egyensúlyozik. Éppen ezért egy ilyen rendezvény biztonságos lebonyolításához megfelelően képzett személyzet, biztosító-felszerelés és biztos standpont szükséges (pl.: tűzoltóautó, darus kocsi). A Veszprémi Egyetemi Falmászó Klub a veszprémi tűzoltók közreműködésével évente több rekeszmászó versenyt szervez különböző egyetemi és városi rendezvényeken, nagy érdeklődés kíséretében. Álé.

 

2012.12.12. 19:29

VEFK Facebook csoport

VESC falmászó szakosztály

A Veszprémi Egyetemi Falmászó Klub a VESC falmászó szakosztálya. https://vesc.hu/falmaszas/ Fal- és sziklamászás a Pannon Egyetemen. Csatlakozz hozzánk az edzéseken, vagy a Facebook oldalon. Esetleg írj nekünk levelet. Email: vefk1992(kukac)gmail.com

Képgaléria

Címkék

2006 (10) 2007 (14) 2008 (7) 2009 (18) 2010 (9) 2011 (7) 2012 (11) 2013 (2) 2014 (1) Előadás (6) Rekeszmászás (3) Universitas Falmászó Kupa (8) Verseny (30) Címkefelhő
süti beállítások módosítása